Waarom wil je de motor in het achterwiel?

Elektromotor

Waarom wil je de motor in het achterwiel?

Wie gaat kijken naar elektrische vouwfietsen zal zien dat er drie verschillende posities van de motor te vinden zijn. De motor kan in het voorwiel zitten, dat noemen we dan voorwielaandrijving. Hij kan ook in het midden zitten, vaak tussen de trappers. Bij de CitySmartBike zit de motor verwerkt in het achterwiel, dit noemen we achterwielaandrijving.

De positie van de motor is wel degelijk belangrijk om een aantal redenen. Onder andere vanwege slijtage van onderdelen en controle over de e-bike. Zit de motor in het voorwiel, wat je bij goedkope fietsen vaak ziet, dan komt alle extra kracht op enkel het voorwiel en trekt dit wiel als het ware de fiets vooruit. Vaak is de voorkant van de fiets ook gelijk het lichtst, waardoor de e-bike bij voorwielaandrijving gemakkelijker grip op de weg kan verliezen. Daarnaast zal het ‘onnatuurlijk’ aanvoelen, je bent immers altijd gewend dat de ‘kracht’ van achteren kwam.

Die kracht komt ook van achter als de motor in het midden geplaatst is. De motor draait de ketting en de ketting brengt de voortbrengende kracht over op het achterwiel. Deze optie is qua fietscomfort al een stuk beter, mede omdat het gewicht van de motor ook zorgt dat het zwaartepunt van de e-bike meer in het midden ligt. Helaas is er een groot nadeel als je de motor in het midden hebt gepositioneerd, slijtage. Alle kracht van de motor moet eerst via het grote tandwiel over de ketting door de versnellingen heen om uiteindelijk bij het achterwiel te komen. Hierdoor treed er extra veel slijtage op bij deze onderdelen.

De beste plaats voor de motor op een e-bike is die geïntegreerd in het achterwiel. Hierdoor komt de kracht van de motor direct waar deze wezen moet, slijten de onderdelen veel minder snel en voelt het fietsen met elektromotor ‘natuurlijk’ aan. Een fijne bijkomstigheid is dat bij de CitySmartBike het accupakket in het midden van de fiets zit, waardoor het zwaartepunt optimaal blijft!

Veel fietsplezier.