Locatie van de accu belangrijk? Jazeker!

Locatie van de accu belangrijk? Jazeker!

Wie gaat kijken naar elektrische (vouw)fietsen ziet al snel dat de accu op elke locatie geplaatst kan zijn. Voorop het stuur, als een soort van mandje aan het stuur, geïntegreerd in het frame, onder het zadel en vaak zie je de accu verwerkt in het achterrek. Maar welke plek is nou de beste? En maakt het eigenlijk wel uit waar de accu zit? Jazeker!

Tegenwoordig zien we dat de accu door sommige fabrikanten geplaatst wordt aan de voorkant van de fiets, en zelfs aan het stuur. Deze optie is de minst fijne optie om mee elektrisch te rijden. Het ligt vrij voor de hand, een accu is redelijk zwaar, en ga maar eens met een boodschappentas aan het stuur fietsen en het is meteen duidelijk waarom deze optie niet de meest geschikte optie is.

Het vaakst zien we de accu verwerkt in het achterrek. Hoewel hij hierdoor weinig opvallend is, verleggen we dat extra gewicht wel naar achteren toe en niet, zoals dat bij het normale fietsen het geval is in het midden (het gewicht van de fietser). Het beste is namelijk om extra gewicht gelijkmatig te verdelen over de twee wielen. Het accupakket in het achterrek geeft extra belasting en slijtage op het achterwiel en zorgt ook voor een vergrote kans op een slag.

De accu in het midden dus. Er zijn merken die hun accu integreren in het frame. Hierdoor blijft het gewicht in het midden, en valt de accu ook niet erg op. Groot nadeel: Je kan de accu niet meenemen naar binnen om op de laden en zal dus, tenzij je een stroomaansluiting hebt bij de fiets, altijd de fiets mee naar binnen moeten nemen om op te laden. Daarnaast is deze optie niet aan te raden omdat de accu speciaal voor dat model op maat gemaakt is, lastig te verwijderen is en het daardoor een erg dure grap kan worden om deze te vervangen indien nodig.

Bij de CitySmartBike zit de accu in het midden van de fiets, recht onder het zadel. Hierdoor wordt het gewicht over beide wielen evenredig verdeeld, blijft het zwaartepunt van de fiets keurig in het midden en met een gemakkelijke hendel is de accu eenvoudig uit te nemen en binnen op te laden.

Veel fietsplezier!